Kopioi tästä valmis menukokonaisuus unelmien makumatkalle Italiaan
Herkullinen menu makumatkalle Italiaan
Omasta kotikeittiöstä käsin voi lähteä makumatkalle budjettiystävällisesti. Kerroimme vinkit onnistuneeseen makumatkaan Joo Mag artikkelissa täällä, käy kurkkaamassa vinkit ja palaa takaisin kopioimaan menuehdotus Italian matkalle alta.
Alkupalaksi Caprese-salaattia
Helppo ja herkullinen Caprese-salaatti herättää ruokahalun italialaiselle illalliselle. Jos kaipaat ruokaisampaa alkupalaa, voi salaatin tarjoilla myös tuoreen leivän kanssa!
Tarvitset
- 4 kpl tuoreita tomaatteja
- 1 pussi mozzarellaa
- 1 ruukku basilikaa
- Extra-neitsytoliiviöljyä
- (Balsamiviinietikkaa)
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Tee näin
- Leikkaa tomaatit ja mozzarella keskipaksuiksi viipaleiksi.
- Asettele viipaleet vuorotellen lautaselle tai tarjoiluastiaan: tomaattia, sitten mozzarellaa, ja päälle basilikanlehtiä.
- Lorauta päälle extra-neitsytoliiviöljyä ja tarvittaessa hieman balsamiviinietikkaa.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tarjoile tuoreen leivän kanssa ja nauti!
Pääruoaksi itsetehtyä pizzaa
Pizza on herkullinen pääruoka, joka on helposti muokattavissa jokaisen makuun sopivaksi. Pizzan koristelu ja paistaminen on myös kivaa yhdessä kaverin kanssa, ja toimii hauskana aktiviteettina osana makumatkaa. Vinkkinä paistoon: pizzasta saa erityisen rapean, kun käyttää pizzakiveä, ja jos sellaista ei omasta takaa löydy, voi sitä kysäistä myös naapurilta lainaan!
Pikataikinaan tarvitset (2-3 annosta)
- 500 g vehnäjauhoja
- 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
- 7 g kuivahiivaa
- 1-2 tl hienoa merisuolaa
- reilu ruokalusikallinen oliiviöljyä
Tee näin
- Ota tilkka vettä erikseen (n. 1/4 dl) ja sekoita siihen merisuola.
- Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää vesi (pl. suolavesi). Vaivaa käsin tai koneella hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.
- Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt taikinaan.
- Lisää öljy, ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
- Vaivaa lopuksi maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää, eikä tartu enää käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.
- Peitä taikina keittiöpyyhkeellä, ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunti.
Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta palloja ja levitä ne haluamaasi muotoon. Täytä ja paista.
Täytteet
Täytteet voi jokainen valita itse pizzaansa, jotta pizzoista tulee jokaisen makuun sopivia. Kannattaa kuitenkin välttää valikoimasta liikaa täytteitä, sillä pizza maistuu erinomaiselta yksinkertaisena. Lisäksi kannattaa välttää täytteitä, joissa on paljon nesteitä, tai valuttaa ne, jottei pizzapohjasta tule liian kosteaa.
Kokeile esimerkiksi näitä yhdistelmiä:
- Tuorejuusto + pesto + tomaatti + Mozzarella
- Tomaattikastike + herkkusieni + ilmakuivattu kinkku + basilika
Jälkiruokana marjaisa pannacotta
Pannacotta on herkullinen ja helppo jälkiruoka, joka on sopivan raikas päättämään Italian makumatkan. Jälkiruoka tekeytyy jääkaapissa vähintään 3 tuntia, joten se on kätevä valmistaa jo edellisenä iltana. Jälkiruoassa ei kuitenkaan muuten kauaa nokka tuhise, ja aktiivista tekemistä reseptiin meneekin vain 30 minuuttia. Voit viimeistellä pannacotan haluamillasi marjoilla, joko soseutettuna tai päälle aseteltuina.
Tarvitset (6 annosta)
- 2 kpl liivatelehteä
- 5 dl kuohukermaa
- 1/2 dl sokeria
- 1 tl vanilijasokeria
Päälle
- Marjoja
Tee näin
- Aloita jälkiruoan valmistus valuttamalla ensin kylmää vettä astiaan. Valitse astia, joka on riittävän suuri, että liivatelehdet mahtuvat veden pinnan alle pehmenemään. Anna liivatelehtien olla kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
- Kuumenna kerma varovasti kattilassa yhdessä sokerin kanssa, kunnes seos kiehahtaa. Ota liivatelehdet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi huolellisesti pois. Lisää sitten puristetut liivatelehdet kerma-sokeriseokseen ja sekoita, kunnes ne ovat sulaneet tasaisesti sekaan.
- Poista kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
- Kun seos on jäähtynyt, sekoita siihen vaniljasokeri. Valitse sopivat tarjoiluastiat pannacotta-annoksille (6 kpl) ja kaada seos niihin. Anna pannacotta-annosten jäähtyä ja hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
- Kun pannacotta on hyytynyt, tarjoile annokset marjojen kanssa. Esimerkiksi soseutetut punaviinimarjat tuovat ihanaa vastapainoa pannacotan makeudelle kirpeydellään.
Nautinnollista makumatkaa!